Artikkelit:

Lappeenrannan Yrittäjänaisten puheenjohtajana vuoden 2016 alussa aloittanut yrittäjäneuvos Pirjo Karhu haluaa vaikuttaa myös valtakunnallisella tasolla:

”Naisyrittäjien osuus Suomessa nostettavissa 50 %:iin”,
hehkuttaa yrittäjäneuvos Pirjo Karhu

PIRJO KARHULLA on yli 30 vuoden kokemus yrittäjyydestä. Menestyksekäs ura on huomioitu muun muassa Suomen Yrittäjien valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla vuonna 2005, Venäjän Duuman paras johtaja -palkinnolla vuonna 2010 ja Suomen tasavallan presidentin myöntämällä Yrittäjäneuvos-arvonimellä vuonna 2011. Pirjo on kolmas nainen, joka on saanut kyseisen arvonimen. Lisäksi Pirjo Karhu on toiminut Suomen ensimmäisenä kauppakamarin naispuheenjohtajana Etelä-Karjalan Kauppakamarissa vuosina 2012–14, tällä hetkellä hän on varapuheenjohtaja. Vuonna 2015 hän aloitti Suomen Yrittäjien kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunnan puheenjohtajana.

Pirjo Karhun ura yrittäjänä alkoi halusta toteuttaa itseään.
– Yrittäjäksi ryhtyminen oli unelmani ja intohimoni. Innostuksen sytyttyä mikään muu ei enää kelvannut minulle. Tiesin myös, että taivaskaan ei ole rajana sille, joka haluaa oikeasti tavoitella tähtiä, Pirjo kuvailee yrittäjäksi ryhtymistään.

Yritystoiminta alkoi Pirjon ostettua yrittäjäjärjestön omistaman tilitoimiston Lappeenrannassa. Toiminta laajeni nopeasti viidelle paikkakunnalle ja kymmenessä vuodessa henkilöstömäärä kasvoi viiteenkymmeneen. Venäjän rajojen auetessa ulkomaisille yrityksille 1990-luvun alussa Pirjo perusti firmat Pietariin ja Moskovaan, ja myöhemmin myös tytäryritykset Varsovaan Puolassa ja Kiovaan Ukrainassa. Pirjo näki Venäjän suurena tulevaisuuden markkinointimahdollisuutena.
– Kokemusta Venäjästä ei ollut. En osannut kieltä enkä tuntenut henkilökohtaisesti yhtään venäläistä. Mutta osasin bisneksen. Lähdin sinne ennakkoluulottomasti ensimmäisenä ulkomaisena alan yrityksenä tarjoamaan yrityspalveluja.
Uran tärkeiksi asioiksi nousivatkin kansainvälistyminen ja kasvu.
– Kun myin yritykseni Konsu Groupin vuonna 2009, henkilöstömäärä oli lähes 200 ja yrityksellä oli toimintaa neljässä maassa. Kansainvälisiä asiakkaita oli yli 1 400, Pirjo kertoo.

Yrityskaupan jälkeen Pirjo Karhu on jatkanut uraansa yrittäjänä ja tarjoaa asiantuntijapalveluita Centre d’ Expertise Oy:n nimissä. Hän toimii myös sparraajana pk-kasvuyritysten hallituksissa.
Suomessa kaikista yrityksistä vain 30 prosenttia on naisyrittäjien omistamia. Naisyrittäjyyteen pitää Pirjon mielestä rohkaista ja yrittäjien määrää lisätä. Tässä yhtenä keinona on esimerkkien ja tarinoiden kertominen. – Vaatimattomuus pois ja sen tilalle kannustus ja ilo, Pirjo lisää.

Pirjolla on selkeät tavoitteet myös uudessa tehtävässään Lappeenrannan Yrittäjänaisissa.
– Tavoitteena on tuplata yhdistyksen jäsenmäärä ja laajentaa toimintaa. Myös johtamiskoulutusta ja hallitustyöskentelyä on hyvä pitää esillä. Ja järjestämme toki edelleen hienoja ja huikeita tapahtumia. Pirjo kertoo käyttävänsä yhtenä ohjenuoranaan antiikin Kreikan Ethos-Logos– Pathos -teemaa, joka soveltuu hyvin myös yhdistyksen toimintaan.
– Tekemisessä pitää olla uskottavuutta, sisältöä ja merkitystä (ethos), mutta myös faktaa ja numeerisia tavoitteita (logos). Kaiken moottorina tulee olla liikkeellepanevia voimia, tunnetta ja unelmia (pathos). Pelkät unelmat ja intohimo eivät riitä, vaan mukana pitää olla sinnikkyyttä, tavoitteita ja taloudellisia tuloksia.
– Uskon tiimityöskentelyyn, yhdessä tekemisen voimaan. Tekemisen pitää olla
myös hauskaa, Pirjo Karhu muistuttaa.

 

  Takaisin artikkelilistaan